Enköping

Blått tåg ska få fler till parkerna

Ett blått litet tåg blir Enköpings kommuns nya grepp i sommar för att möta det stora intresset för stans parker. 80 kronor kommer en guidad rundtur att kosta. Kommunens parkinformatör Elisabet Lind tror att tåget kommer locka nya målgrupper.

- Äldre människor kanske eller folk som har lite svårt att gå. VI tror också att barnfamiljerna kan komma. Det är mycket människor som vill komma och titta i parkerna och alla har inte möjlighet att följa med på en parkvandring till fots, förklarar hon.

Blombergs park, Drömparken, Pastor Spaks park, Fridegårdsparken - allt som allt finns 24 parker i olika storlekar i centrala Enköping. Parkvandringarna till fots tar uppåt 2 timmar och det kan vara i mesta laget för somliga - för dessa grupper blir nu det lilla blå tåget ett alternativ.

I år väntas rekordmånga besökare till parkerna. Anledningen är en bok som släpptes för några veckor sen - Växtkomposition - idéer från Enköpings parker av Dan och Ann-Kristin Rosenholm.

- I trädgårdskretsar kommer det här bli en succé och vi tror att det kommer att dra hit folk, säger Elisabet Lind.

Det är inte bara blomsterentusiaster som kommer kunna dra nytta av tåget. När det inte rullar runt i grönskan ska det även köra historiska runtturer i stadsmuseets regi och åka ut till Brässand med badsugna.

I Klosterparkens spirande grönska träffar Upplandsnytt Enköpingskvinnorna Inger Björnberg och Frida Sandberg i vårsolen - den ena matar änder och den andra joggar. Båda välkomnar tågsatsningen.

- Det skulle vara helt suveränt tror jag, säger enköpingsbon Inger Björnberg. Det lockar hit folk, turister allra helst. Själv är jag ju rörelsehindrad pga en stroke så det här kommer att vara något för mig, berättar hon.

- Man behöver ha något sådant för barn och ungdomar och som sagt rörelsehindrade för det händer liksom inte så mycket. Det är ju perfekt att röra sig runt här, säger Frida Sandberg.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se