Olika syn på utmanarrätt i kommunerna

Förra året infördes så kallad utmanarrätt i Uppsala och Enköpings kommuner, och nu vill även Håbo kommun införa den. Men det ser väldigt olika ut i länets kommuner när det gäller intresset för att införa detta.

Enköpings kommun införde utmanarrätt i november förra året. Anna Wiklund är moderat kommunalråd där.

– Det tycker jag är typiskt borgerlig politik, och vi är borgerligt styre i Enköping, så vi var helt överens när vi införde det. Vi har fått en utmaning, inom biblioteksverksamheten.

Utmanarrätten innebär att vem som helst kan säga att de vill ta över en kommunal verksamhet, och att kommunen då måste utreda detta. I Uppsala och Enköping har det redan införts av dom borgerliga majoriteterna, och Håbo har haft uppe frågan och ska ta beslut i juni.

Kommunens politiska färg är till viss del även avgörande för hur man ser på frågan i länets övriga kommuner, men helt avgörande är den inte. I Tierp sa majoriteten med socialdemokraterna i spetsen nej till ett förslag om utmanarrätt som lades av moderaterna. Men det finns också kommuner med borgerliga partier i majoriteten där det inte finns några planer på att införa utmanarrätt. Så är det exempelvis i Östhammar, Heby och Knivsta.

– Vi har ju tittat på alternativa driftsformer, men just utamanarrätt har vi inte diksuterat, säger moderaten David Olsson från Heby.

Fån Älvkarlebys opposition finns det heller några planer på att föreslå någon utmanarrätt, säger moderaternas Kenneth Holmström:

– I många av våra tjänster som inte är kärnverksamhet, så samverkar vi med andra kommuner, så vi har inte känt något stort behov av det just nu. Vi får väl titta på hur det fungerar i till exempel Uppsala.


Erik Möller
erik.moller@sr.se