S + mp vill ha regionfrågan i fullmäktige

Frågan om Akademiska sjukhusets framtid och huruvida Uppsala ska ingå i en region tillsammans med andra landsting eller inte fortsätter att vålla stark debatt. Nu protesterar miljöpartiet och socialdemokraterna mot att frågan om regionbildnig hanteras av en styrgrupp, frågan måste upp till landstingsfullmäktige, kräver partierna.

- Det här är en fråga som är av enormt stor betydelse för vårt landsting, och då är det rimligt att landstingets högsta beslutande organ, landstingsfullmäktige, också beslutar i det här. Som det är nu så är det en styrgrupp som har utsätts av styrelsen i det indirekt valda regionförbundet som har uttalat sig för landstingets räkning, och det känns inte korrekt, säger socialdemokraternas Börje Wennberg.

Det var i förra veckan styrgruppen bestående av representanter från regionförbundet och majoritetspartierna tackade nej till att ingå i en storregion med sex andra län i Mellansverige. Som en följd av att Uppsala avstod från samarbetet, hotade fyra landsting som nu köper vård av Akademiska att sluta med det. Något som skulle kosta Akademiska sjukhuset en miljard kronor och sjukhusdirektör Marie Beckman Surkuula hotade med att hela verksamheten skulle utarmas.

Även om landstingstyrelsens ordförande Erik Weiman senare svängde i frågan och menade att en storregion inte var uteslutet, så vill Börje Wennberg att frågan ska avgöras i landstingsfullmäktige. Och han tror att utfallet skulle bli ett annat än i styrgruppen:

- Jag hoppas och jag tror att en del av de borgliga ledamöterna har börjat inse att det finns ett stort värde i att bilda en regionkommun, så att vi har en väsentligt större bas för Akademiska sjukhuset.

Har du stött på några andra som är oroade över den här utvecklingen?

- Ja, i stort sett alla samtal jag har haft med medborgare senaste veckan, har folk tagit upp och frågat: Vad händer med Akkis, ni tänker väl inte äventyra Ackis framtid? Så att jag har fått väldigt många reaktioner, säger oppositionslandstingsrådet Börje Wennberg.

På tisdagen hade Akademiska sjukhuset också en helsidesannons i Uppsala Nya Tidning där man uppmanar folk att höra av sig till de styrande politkerna för att säga vad man tycker i frågan.

Christina Bostedt är informationsdirektör på Akademiska och initiativtagare till kampanjen:

- Tanken bakom annonsen är framförallt att redovisa den fakta som gäller för Akademiska sjukhuset och vår roll som tillväxtmotor i Sverige.

Vem betalar för dom?
- Det är vi på sjukhuset som betalar för annonserna.

Vad säger den borgliga majoriteten om den här annonsen?
- Det återstår att se litegrann, tror jag.  Vi har ju pratat med några politiker som tycker den är bra och redovisar de fakta som gäller.