Just nu

  • Brand i Villa i Östhammar – papegoja till veterinär, befann sig mitt i rökhavet

Landstinget vill diskutera storregion

Den borgerliga alliansen i Uppsala läns landsting säger sig nu vara beredd att ingå i en storregion tillsammans med minst fyra andra landsting, ett beslut som kan innebära att Akademiska sjukhusets framtid inte längre är hotad.

Moderata landstingsrådet Erik Weiman sa i Upplandsnytt redan i förra veckan att han inte alls utesluter en region, om det behövs - och idag så beslutade alltså landstingsledningen att gå vidare i förhandlingar med andra landsting.

– Nu har landstingsledningen tagit en förhandlingsinriktning. Den innebär att vi vill fortsätta diskussionerna med de här landstingen, säger i dag landstingsrådet Arne Sandemo(m).

I förra veckan tackade majoritetspartierna i landstinget nej till att ingå i en storregion med sex andra län i Mellansverige. Det gjordes i den så kallade styrgruppen i regionförbundet Uppsala län.

Som en följd av det hotade fyra landsting – Gävleborg, Dalarna, Örebror och Värmland – som nu köper vård av Akademiska sjukhuset, att sluta med det och istället ordna den vården inom en ny egen region. Sjukhusdirektören Marie Beckman Surkuula gick då ut och sa att det skulle komma att kosta Akademiska sjukhuset en miljard kronor årligen, vilket skulle äventyra sjukhusets framtid.

I Upplandsnytt sa ändå landstingstyrelsens ordförande Erik Weiman att en storregion inte var helt uteslutet. Och nu har landstingsledningen alltså bestämt inför ett möte på torsdag, då man ska träffa andra landsting i Mellansverige, att man är beredd att diskutera och förhandla om samarbete i en storregion.

Det beslutet gladde sjukhusdirektören Marie Beckman Surkuula.

– Vi är oerhört glada och tacksamma för att politikerna har tagit till sig våra synpunkter och nu kan tänka sig att göra den här storregionen. Nu känns det som att solen skiner på oss igen.

– Jag förstår om det uppfattas som att vi gjort en kovändning, säger Arne Sandemo, men egentligen har inte landstingsledningen för sig tagit någon slutlig ställning, även om vi hade det här avgörandet i regionförbundets styrgrupp förra veckan.

Frågan om regionindelning och i förlängningen sjukhusets framtid kulminerade i morse då Upsala Nya Tidnings läsare möttes av en helsidesannons. Annonsen var utformad som ett brev signerat sjukhusdirektören.

Där stod det först lite text om hur viktigt sjukhuset är för regionen och att forskningen som bedrivs där behövs. Men sedan gick brevet över och talade mer om det som debatterats de senaste dagarna, nämligen regionindelning och vad det kan betyda för sjukhusets framtid. I slutet av annonsens brev kom det också en uppmaning till länsborna att kontakta politikerna i frågan.

– Jag tänker inte säga att det var rätt eller fel, säger Arne Sandemo. Jag förstår varför man har gjort det, och jag tror att det tjänar ett bra syfte...

Annonsen är en del i en kampanj, och det var meningen att det skulle komma minst sju annonser till. Nu när politikerna svängt i frågan är det oklart om hur det blir.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se