Vårdstrejken märks på akutmottagningar

Utökningen av vårdstrejken sedan i måndags har redan fått effekter med ökad patienttillströmning både på närakuten vid Samariterhemmet i Uppsala och akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.

Maria Carles är verksamhetschef på närakuten och hon berättar att det i går var hårdare tryck än vanligt.

– Vi har haft ett ökat antal drop in-patienter på förmiddagen, ungefär dubbelt som många som i måndags. Det är ändå något mindre än förväntat, vi tror att effekten ökar ju längre strejken pågår, säger Maria Carles på närakuten.

Den andra delen av vårdstrejken bröt ut vid lunchtid i måndags. Den här gången stängdes bland annat sjukvårdsrådgivningen i länet och närakuten i Tierp.

På akutmottagningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala tar man dagligen emot mellan 100 och 200 patienter. Och Urban Säfwenberg, verksamhetschef på akuten, tycker att antalet patienter i går eftermiddag var något mer än normalt, men kan inte säga säkert om det beror på strejken eller om folk helt enkelt var mer sjuka.

– Vi kan se en ökning. Det kan vara en effekt av att sjukvårdsrådgivningen och närakuten i Tierp har stängt, säger Urban Säfwenberg till Upplandsnytt.

En som drabbats av vårdstrejken, och som satt på akutmottagningen i går eftermiddag, är Ann-Marie Wikander från Tierp. Hon hamnade i Uppsala eftersom akuten i Tierp var stängd.

– Jag fick en propp i benet i måndags. Nu har jag varit här för att röntgas. Det är inte så roligt att vara här två dagar i rad, men jag får ju hjälp, säger Ann-Marie Wikander.

Verksamhetschefen Urban Säfwenberg har en teori om varför det trots strejken inte varit särskilt hårt tryck på akutmottagningen på Akademiska sjukhuset.

– Upplänningen är väldigt lojal mot sjukvården. När man vet att det är extra besvärligt så kanske man väntar en eller två gånger innan man åker till sjukhuset, särskilt när man vet att långa köer väntar, säger Urban Säfwenberg.


Erik Svensson
erik.svensson@sr.se