Försökte lura bank på mer än 50 miljoner

Idag åtalas åtta män som misstänks för flera fall av försök till grovt bedrägeri mot Swedbank i Knivsta och Långshyttan. Det var runt årsskiftet som männen var nära att lura Swedbank på mer än 50 miljoner kronor.

Åklagare Thomas Bälter Nordenman presenterade åtalet på en presskonferens i polishuset i Uppsala på förmiddagen. Han vill inte gå in på exakt hur många miljoner som var på väg att försvinna från banken.

– I det tredje fallet, i Långshyttan, har jag valt att precisera mig. Då rörde det sig om 50 miljoner kronor, säger Thomas Bälter Nordenman.

Åtalet gäller tre försök till grovt bedrägeri. Det första tillfället var i augusti förra året när männen ska ha tagit sig in i banken i Knivsta, lyckats montera en fjärrstyrningsutrustning och var på väg att föra över pengar när personalen upptäckte det och hann rycka ur sladdarna precis innan en stor summa fördes över till ett konto utanför banken.

Efter misslyckandet i augusti ska männen enligt åklagaren ha försökt slå till mot banken i Knivsta igen. Men den här gången utlösts ett larm, utrustningen upptäcktes och en av männen fastnade på bild.

- Vi lyckades identifiera en av gärningsmännen genom en av bankens övervakningskameror. Sedan har vi genom telefonavlyssning kunnat ringa in männen, säger åklagaren.

När de i januari misstänks ha planerat att ge sig på ytterligare ett Swedbankkontor, i Långshyttan i Dalarna, så greps männen.

Kammaråklagare Tomas Bälter Nordenman tycker sig ha bra bevis mot männen och tror på en fällande dom.

- Jag har både teknisk bevisning, avlyssnade telefonsamtal och muntlig bevisning, säger Nordenman.

En av de åtta åtalade männens försvarsadvokat, Per Borgblad, är inte överraskad av hur åtalet är formulerat men håller inte med åklagaren om bevisningen.

- Det är inte oväntat att åklagaren åberopar de personer och den bevisning som han gör. Vad jag kan säga är att min klient förnekar brott. Det innebär att min utgångspunkt för honom är att åtalet ska ogillas, säger Per Borgblad. 

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se