Här, i skogen utanför Fjällnora, hittades den döda kvinnan.
Uppsala

Make åtalas misstänkt för mord

Den 26-åriga tvåbarnsmamman från Uppsala, som försvann i början av året och som i början av mars hittades död i ett skogsparti i Fjällnora, kvävdes till döds av sin make. Det visar polisens utredning som idag blev offentlig i samband med att de två män som suttit häktade åtalades.

Polisens utredning visar att brottet skedde i parets lägenhet  och kvinnans 36-årige make åtalas för mord.

– Den misstänkte mannen har tryckt mot kvinnans hals och på så sätt orsakat henne syrebrist. Han har erkänt att han vållat hennes död utan att det var hans avsikt. Hans uppgifter är att hon var högljudd och han ville få tyst på henne, säger kammaråklagare Elin Blank.

Av förundersökningen som offentliggjordes idag så kommer det också fram att det på nyårsdagen befann sig tre barn i lägenheten. De ska inte ha bevittnat när mannen dödade kvinnan men enligt polisförhör med två av barnen så ska de ha hört att maken och kvinnan bråkade med varandra.

Efter att kvinnan dött så packar 36-åringen in kroppen ordentligt och ringer till sin kusin, en 23-årig man. De båda kör iväg med kroppen från lägenheten i Gränby, stannar till på vägen och köper en spade som sedan 36-åringen använder för att gräva ned kvinnans kropp i marken i Sämtegen i närheten av Fjällnora utanför Uppsala.

Några dagar senare skickar kusinen sedan ett sms från kvinnans mobil till en nära släkting och kompis till kvinnan. Där står det att hon vill bli lämnad i fred och att hon håller sig undan frivilligt. Trots att det alltså endast rör sig om ett sms så berättar av någon anledning släktingen för polisen att hon haft kontakt med kvinnan både via telefonsamtal och sms. Telefonsamtalet existerade inte.

– Givetvis, med facit i hand så hade vi tjänat en månad i tid om uppgifterna stämt om sms:et och telefonsamtalet, säger Sven Knutsson polisens spaningsledare.

Det var det här som enligt Sven Knutsson gjorde att polisen dröjde med att betrakta kvinnans försvinnande i början av året som ett brott. Hon kunde hittas först i början av mars efter att makens kusin visat var polisen skulle leta. Och kusinen åtalas nu alltså för brott mot griftefriden och skyddande av brottsling. Kvinnans make åtalas för mord, något som åklagare Elin Blank tror de kan bevisa men mannens advokat menar att det inte fanns uppsåt att döda.

– I det här fallet har en hel del olika omständigheter lett till att hon bragts om livet. Han har varit delaktig i det, även om det inte varit hans avsikt. Han har för avsikt att underkasta sig ansvar för det brottet men inte för mord, säger Stefan Wallin, 36-åringe makens försvarsadvokat.

Rättegången börjar på måndag och pågår i två dagar i Uppsala tingsrätt.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista