uppsala

Hemlösa vill få kommunens förståelse

I morse bjöds hemlösa in till stadshuset i Uppsala för dialog med makthavarna. Ett 20-tal personer kom och berättade om vad de var missnöjda med och vad som behövs göras för att deras situation ska bli bättre.

– Vad är det som gör att ni inte får fram fler sociala lägenheter? Jag tycker att det är skandal alltså, sade Peter Östberg, en av de hemlösa.

Ett 20-tal hemlösa som brukar gå till värmestugan grottan i Uppsala kom till Stadshuset i dag. Det bjöds på räkmacka, kaffe och läsk.

Eva Egnell, uppdragsstrateg på kommunen, höll med Peter Östberg om bristen på sociala lägenheter. Kommunalrådet Gustav von Essen (kd) berättade hur långt man har kommit:

– Ett avtal mellan kommunen och Uppsalahem är redan klart men avtal med de privata är inte riktigt klart. Det pågår samtal nu i dessa dagar, sade Gustav von Essen.

Under mötets gång kom flera förslag på hur man skulle kunna lösa bostadsfrågan åtminstone tillfälligt. Ett förslag var baracker.

Grottans föreståndare Margareta Nordkvist föreslog att kommunen skulle hjälpa de hemlösa att hitta en sysselsättning:

– Rutiner är bra för alla människor. Det är bättre att få en hundring legalt, och kunna säga: det här har jag gjort i dag. Det är jättemånga duktiga hantverkare här, både killar och tjejer, sade Margareta Nordkvist.

– En stor lokal, det tycker vi att kommunen ska hjälpa till med, sade en av de hemlösa.

Efteråt tyckte Gustav von Essen att mötet var lyckat:

– Ja, det kom fram många intressanta synpunkter. Det var mycket värdefullt, det är flera saker som vi tar till oss här. Förslaget om en lokal för sysselsättning går vi vidare med, lovar Gustav von Essen, kristdemokratiskt kommunalråd i Uppsala. 

Monika Titor
monika.titor@sr.se