UL:s prishöjning var regelvidrig

Upplands lokaltrafiks styrelsebeslut om taxehöjning i mars i år var ogiltig. Styrelsen för Upplands Lokaltrafik hade inte rätt att kraftigt höja priserna eftersom beslutet stred mot de ägardirektiv som fortfarande gälde. Det här slår UL:s revisor fast i en granskningsrapport.

I mars i år höjde UL taxorna med i snitt 9,5%. Tidigare har styrelsen för UL inte fått besluta om taxehöjningar högre än 3,5% per år. Men i december förra året tog kommunerna och landstinget som äger UL bort den spärren. Det eftersom UL behövde göra en högre höjning under 2008 för att budgeten skulle gå ihop.

Ägarna var överens, men beslutet borde ha tagits på en bolagsstämma inte under ett samrådsmöte. Det här är revisorn kritisk till och UL:s styrelse och VD får därför en anmärkning i granskningsrapporten. Men något nytt beslut kommer inte att fattas eftersom den ordinarie bolagsstämman håll den 19 maj.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista