Uppsala

Landstinget vill bilda storregion

Landstinget i Uppsala län vill tillsammans med landstingen i Gävleborg, Dalarna, Örebro och Värmland bilda en regionkommun. Det bekräftar flera representanter från landstingen som deltog i ett samrådsmöte mellan landstingen igår.

Det är landstingen i Uppsala, Gävleborg, Örebro, Dalarna och Värmland som vill gå vidare och bilda en storregion. Landstinget i Sörmland vill hellre tillhöra Stockholm och Västmanlands landsting har inte bestämt sig än.

- Vi kom fram till att vi fem landsting går vidare med att bildandet av en storregion. De andra två landstingen är helt med på diskussionerna om ett gemensamt sjukvårdsavtal, säger Erik Weiman (m), landstingsstyrelsens ordförande i Uppsala län. 

Regionfrågan har debatterats filtigt de senaste veckorna efter att fyra andra landsting hotat med att sluta köpa vård av Akademiska sjukhuset i Uppsala, efter att styrgruppen för Regionförbundet tackade nej till att ingå i en storregion.

Men nu ser framtiden ljusare ut för regionsjukhuset. Alla sju landstingen vill fortsätta att ingå i ett samarbete om sjukvården och en storregion med fyra av landstingen är på gång. Ett lugnande besked för sjukhusdirektören Marie Beckman Suurküla.

- Jag tycker det är väldigt roligt, och jag tror det är en väldigt stark signal till alla köpare av vård att Akademiska sjukhuset är med på banan. Jag är så tacksam och glad att politikerna har lyssnat till oss och tänkt om i den här frågan, säger Marie Beckman Suurküla.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista