Cykling

Dansk seger i jubilerande Skandislopp

På lördagen hölls det hundrade loppet av Skandisloppet, i Uppsala, som därmed är det äldsta cykelloppet i världen. Då liksom idag handlar det om att försäkra sig om lagets placering i täten.

Owe Adamson, flerfaldig SM-vinnare och tre gånger vinnare av Skandisloppet, hade åkt från Söderbärke i Dalarna för att se jubileumstävlingen. Och han mindes sin första vinst för exakt 50 år sedan.

- Innan Flottsundsbron hade jag punkterat, men det var så kallad pyspynktering, det gick ut lite sakta. Men jag pumpade upp däcken igen, och lyckades komma ikapp mina utbrytarkamrater, vi var fem stycken, och så vann jag spurten, berättar Owe Adamsson.

I år var tävlingen även för första gången med i den internationella tävlingskalendern med professionella lag bland annat från Slovakien och Danmark som tidigt gick ut hårt i täten.

Och visst är det skillnad på nu och då, säger tävlingsledaren Göran Matsson:

- När de började körde de en och en, jkörde tjugo mil tempo som det hette. Körde Enköping - Stockholm och tillbaka. Då var de väl sjutton startande, här är ju närmare 130 nu då.

Utmed banan följde Uppsalaborna loppet. Ofta från skuggan och på utflyktsfilten, mer eller mindre medvetna om att världens äldsta cykellopp just pågick.

- Nej, vi sitter här av en slump, säger en kvinna.

Vad tycker du om loppet då?
- Har inte så mycket koll, det är kul när de åker fort förbi.

Loppet vanns till slut av dansken Mårten Höberg, bäste svensk blev Mikael Stevensson på tredje plats.

För uppsalacyklisterna gick det inget vidare, bäst placerad blev Janne Mattsson på femtionde plats, övriga från Uppsala Cykelklubb bröt.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se