Uppsala

Rättegång om hustrumord inledd

I dag inleddes rättegången mot den man som misstänks för mord på sin 26-åriga hustru i Gränby i Uppsala på nyårsdagen. Även en 23-årig man, en kusin till kvinnans make, står åtalad för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden.

Det var fullsatt i sal 1 i Uppsala tingsrätt när rättegången inleddes med att åklagaren gjorde sin framställan av hur det misstänkta mordet begicks. Polisen hade upprättat en säkerhetskontroll där de gick igenom väskor och jackor på samtliga åhörare som ville in i salen.

Det var en lugn och samlad stämning under åklagarens framställan fram tills att bilder visades på den döda kvinnans kropp. Bilderna var tagna på platsen där kroppen hittades i början på mars.

När själva förhören inleddes så var det makens kusin som först vittnade. Kusinen misstänks för att ha skyddat maken och för brott mot griftefriden. Kusinen berättade bland annat om vad han såg när han på förmiddagen på nyårsdagen hade blivit kallad till parets lägenhet.

– Jag går upp för trappen, knackar på dörren. Och det första jag ser är liket, i hallen. Jag blir rädd, chockad och helt nollställd, berättar 23-åringen.

Hur kvinnan hade dödats kunde kusinen dock inte vittna om. Han pratade om att kvinnan har strypts men att en kudde kan ha använts.

Den största delen av förhören med kusinen handlade om att visa vilken makt som den misstänkte maken hade över sin yngre kusin. Kusinen såg upp till honom som en bror och han var stark som person, därför sa han inte emot honom när han bad kusinen hämta bilen och följa med. Efter att de köpt en spade vid Coop forum i Boländerna körde de ut till Fjällnora och då ombads kusinen hålla utkik.

- Det är då jag har för mig att han sa att jag skulle hålla utkik efter om det kommer någon, berättade 23-åringen i förhör i rättegångssalen idag.

Kusinen berättade också ingående hur de efter det körde kvinnans bil till Centralstationen för att det skulle se ut som hon stuckit av egen fri vilja.

På eftermiddagen var det dags för den mordmisstänkte att bli förhörd av åklagarsidan. Han berättade till en början lugnt och sansat om deras förhållande och att det i perioder varit stormigt. Han berättade sedan att kvinnan hade kommit hem på nyårsnatten och att de börjat bråka. Enligt honom höll han sig lugn hela tiden ända tills han bara ville bort därifrån och bestämde sig för att med våld flytta på henne så att han kunde komma förbi henne. Så här berättade han om ögonblicket då hon dödades:

– Jag tar tag i henne. Och när jag ska gå förbi henne så har jag en hand på hennes hals eller ansikte, jag minns inte riktigt. Sen faller vi och jag faller raklång över henne. Det blir helt svart. När jag vaknar till så ligger jag med hela kroppstyngden över henne. Och det var fruktansvärt. När jag gick upp och såg henne så tänkte jag bara att hon var död. Det gick miljoner tankar i huvudet och jag kunde inte få något lugn i kroppen, berättade den mordmisstänkte maken i förhör idag.

Efter detta pressades han om detaljer men minnesbilderna var inte klara, förklarade han. Och han sa också att han han efter detta gjort en hel del felbeslut och att han borde ha kontaktat polis och ambulans istället för att forsla bort kroppen och gräva ned den i skogen.

Rättegången fortsätter under tisdagen.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se