uppsala

Utan hemtjänst i nästan en vecka

En äldre man i Uppsala blev i februari utan besök av hemtjänsten i sex dagar, bland annat fick han ingen mat levererad till sig.

Anledningen var att företaget Attendo Care, som driver hemvården Heidenstam i Uppsala, trodde att mannen var död. En anställd hade förväxlat mannens namn med en annan, avliden mans namn.  

Det var i slutet av februari i år som mannen plötsligt slutade få besök av Attendo Cares hemtjänst i Heidenstamområdet i Uppsala. Hemtjänsten som hjälpte honom med mat, att tvätta sig och med städningen. Det var inte förrän efter sex dagar, när en nära anhörig till mannen undrade varför ingen dök upp, som misstaget upptäcktes. Mannen hade blivit avregisterad som avliden hos företaget.

Enligt Charlotte Dimming, pressansvarig på Attendo Care, så var det en namnförbistring som låg bakom. När en person ur personalen på enheten tog emot ett samtal från ett sjukhus om en annan avliden person, så missuppfattades namnet och personerna förväxlades.

– Tyvärr är det den mänskliga faktorn som spelat in. Mannens namn förväxlades, säger hon.

Enligt Attendo Care ska mannen inte ha kommit till skada, det fanns mat i hans kylskåp och han hade också hjälp av anhöriga. Men det hela är väldigt olyckligt, säger Charlotte Dimming, och företaget har nu gjort vissa förändringar.

– I det här fallet har vi skärpt rutinerna kring hur man tar emot uppgifter om ett dödsfall, säger hon.

Anmälan om händelsen gjordes av läraren till två vårdelever från Lundellska skolan i Uppsala som gjort sin praktik på hemtjänstenheten. Händelsen utreds nu av Länsstyrelsen i Uppsala där Thomas Karlsson är äldreskyddsombud. Han har begärt in svar från både Äldrenämnden i Uppsala kommun och Attendo Care, och han ser allvarligt på händelsen.

– Det hade ju kunnat leda till något väldigt allvarligt, och man ska kunna lita på att hemtjänsten kommer, säger han.

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se