Åtta män inför rätta för Swedbankkupp

Idag inleddes rättegången i ett av dom mest spektakulära bankbedrägerierna i svensk kriminalhistoria. Det gäller förberedelse och försök till bedrägerier mot Swedbanks kontor i Knivsta och Södra Dalarnas Sparbank i Långshyttan, som sammanlagt åtta män misstänks ligga bakom.

Enligt åklagaren var gärningsmännen genom fjärrstyrning på väg att lyckas föra över mångmiljonbelopp till sig själva. Det hela började i augusti, och så här lät det när åklagare Thomas Bälter Nordenman inledde rättegången förmiddags.
– Fredagmorgon augusti 2007, personal anländer till Swedebanks kontor i Knivsta. han går sedan och fikar, tar en kopp kaffe och när han kommer tillbaka upptäckar han att ett kassafönster i datorn är öppnat och ett mångmiljonbelopp fylls i beloppsfönstret. Det här avbryts i sista sekund av att personalen lyckas rycka loss sladdarna till fjärrstyrningsutrustningen som sitter under skrivbordet. Det var fråga om sekunder innan det här skulle bli ett fullbordat brott, berättar Thomas Bälter Nordenman under rättegången.

Historien är som hämtad från en Hollywood-thriller. Åtta män med okända kopplingar till varandra, från olika delar av Sverige och i åldrar från 24 till 63 år, planerar och bygger en fjärrstyrningsutrustning. Genom att bryta sig in i en bank och där placera utrustningen, fjärrstyr dom en dator och på det sättet försöker dom föra över enorma summor till sig själva. Här hör vi ett utdrag ur ett telfonsamtal mellan två av dom åtalade där dom planerar att bygga ihop apparaturen.
– Du kommer ner till mig på torsdag, så ser vi till att skaffa grejer så kan vi bygga ihop på eftermiddagen, så kan det monteras på kvällen, och så kör ni på fredagen, säger en röst.
– Ja, vi kör på det, svarar en annan röst. 

Ja, det låter som en film, men är enligt åklagaren Tomas Bälter Nordenman precis vad som blev verklighet i Knivsta i augusti förra året. Dom åtta männen försökte två gånger till, men kom aldrig lika långt som den gången då dom bara var sekunder från att lyckas. Idag inleddes alltså rättegången mot dom åtta som står åtalade för tre försök till grovt bedrägeri. Bedrägeriet är unikt i sitt slag i sverige, men på samma gång som det är oerhört raffinerat är det oxå väldigt enkelt. Utrustningen var ett hopplock av artiklar som vem som helst kan köpa relativt enkelt:
– Här är de vita fjärrstyrningsenheterna och en fjärrbrytare som man kan köpa på Claes Ohlsson, som man kan använda för att tända och släcka lampor till exempel, berättar Thomas Bälter Nordenman under rättegångens första dag.

Det var just genom att spåra vem som köpt en del i utrustningen som man kom ligan på spåren, och genom telefonavlyssning och annan spaning kunde deras verksamhet avslöjas. Det är en mycket stor förundersökning som ligger till grund för rättegången som är planerad att hålla på i ungefär nio dagar. Dom åtalade har bara gjort vissa medgivanden, men nekar till grovt bedrägeriförsök. Dom kommer att förhöras senare i veckan.

Erik Möller
erik.möller@sr.se