Uppsala

Slutpläderingar i mordrättegång

I Uppsala tingsrätt avslutades i dag rättegången mot den man som misstänks för mord på sin hustru, en 26-årig kvinna från Uppsala. Även en 23-årig man, kusin till kvinnans make, har stått åtalad för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden. På tisdagseftermiddagen var det dags för slutpläderingar i målet.

Först ut var åklagarsidan, med kammaråklagare Anne Sjöblom, som vände sig mot den mordåtalades sätt att försöka övertyga rätten om att han handlat i panik och inte efter moget övervägande när han gömde undan sin hustrus dödda kropp.

– Det sätt som mordoffret var inpaketerat på andas ingen panik. Han använde sig av sängöverkast, örngott, skärp, tejp och plastsäck.

Åklagarsidan avslutade rättegången med att måla upp en bild av ett våldsamt förhållande mellan kvinnan och mannen. Med stöd av tidigare anmälningar mot mannen samt läkarundersökningar visade man på hans benägenhet att använda våld.

De luckor som åklagarna menar finns i hans berättelse kring händelsen den 1 januari i år, då kvinnan dödades i hemmet, plus att mannen gett olika uppgifter i olika förhör tidigare, menade Anne Sjöblom inte ger ett trovärdigt intryck. Utöver det så undanhöll han hela händelsen i över två månader - och åklagarna yrkade idag på livstids fängelse för mord.

Mannens försvarsadvokat Stefan Wallin menade istället att det mesta i mannens redogörelse styrks av olika vittnesförhör i rätten under dagen, bland annat menade han att rättsläkarens beskrivning av det han hittat under obduktionen inte går emot mannens berättelse.

Försvararen passade också på att rikta kritik mot åklagarnas sätt att driva det här målet, bland annat för att de kallat vittnen, familjemedlemmar till den nu döda kvinnan, för att berätta om att hon hade blivit slagen tidigare.

– Jag skulle vilja påstå att de här vittnena från åklagarsidan syftar till att misskreditera den åtalade inför domstolen och på så sätt skapa en negativ bild av honom.

Den medåtalade 23-årige kusinens försvarsadvokat menade att kusinen ska släppas ut häktet och frias helt. Om det inte går borde han få villkorlig dom alternativt ett par månaders fängelse - och då kan ha lika släppas nu menade han, eftersom 23-åringen redan suttit två månader i häkte.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se