Norrtälje

Plötslig uppsägning av kommunchef

Något drastiskt behövde göras. Det säger centerpartisten Berit Jansson, ledamot av Norrtäljes kommunstyrelse, efter gårdagens plötsliga uppsägning av kommunens topptjänsteman, kommundirektören Lilian Eriksson.

Den senaste tiden har flera höga chefer i kommunen sagt upp sig, och en förändring var nödvändig, säger Berit Jansson.

– För att inte få fler avhopp, måste vi göra något drastiskt och vi har med anledning av detta, folkpartiet, centern och kristdemokraterna tillsammans med socialdemokraterna, valt att säga upp vår kommundirektör med omedelbar verkan. Detta deltar moderaterna inte i, men det finns ingen schism i den borgerliga alliansen.

I februari sa socialchefen i Norrtälje Isabell Andersson upp sig, och i förra veckan lämnade även utbildningschefen Nils-Gunnar Bergander in sin avskedsansökan. Båda i protest mot ledningen med kommundirektör Lilian Eriksson i spetsen. Hon fick kritik bland annat för att ha svårt att hålla isär förvaltning och politik.

Det är en rad omorganisationer inom förvaltningen i Norrtälje som ligger bakom konfliken. Barn- och skolkontoret ska slås samman med utbildningsförvaltningen, och fyra andra delar av förvaltningen ska börja jobba mer tillsammans.

Norrtäljes moderata kommunalråd, Kjell Jansson, sa sig senast vid chefavhoppet förra veckan ha fortsatt fullt förtroende för kommundirektören. Han deltog alltså inte i beslutet om uppsägning.