vårdstrejken

Tuffaste varslet hittills mot Akademiska

I Vårdförbundets hittills mest omfattande strejkvarsel kommer 36 avdelningar på Akademiska sjukhuset i Uppsala att tas ut i strejk, om det träder i kraft 29 maj.

Björn Ragnarsson biträdande sjukhusdirektör, funderar nu på vilka avdelningar sjukhuset måste be om att få undanta, för att inte riskera patientsäkerheten:
- Det omfattar hela sjukhuset, 36 avdelningar, vilket innebär ett 30-tal avdelningar som tidigare inte varit uttagna. Nu ska vi gå igenom varje enhet för att se till att det inte är fara för liv eller att det leder till bestående men för patienterna.

Vårdförbundets strejk har nu pågått i drygt tre veckor. Om parterna inte kommer överens träder det tredje varslet i kraft på tisdag i nästa vecka, och igår kom alltså det fjärde varlslet, som är det mest omfattande hittills och om det blir verklighet innebär att 736 anställda vid Akademiska sjukhuset tas ut i strejk 29 maj.
- Om centraloperation tas ut i strejk, så kommer vi inte ens klara den akuta kirurgin. Där måste vi ha en diskussion med Vårdförbundet. Röntgenavdelningen och toraxkirurgen måste också ses över i en noggrann konsekvensanalys för att se vad det innebär.

Monika Titor
monika.titor@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista