Vårdstrejken kostar miljoner för Akademiska sjukhuset

Vårdstrejkens första en och en halv vecka kostade Akademiska sjukhuset cirka 5 miljoner. Därmed kan kostnaden, när strejken nu pågått i drygt 3 veckor, uppskattas till omkring 13 miljoner.

– Vi har försökt att beräkna kostnaden för sjukhuset, och under de första en och en halv veckorna så räknar vi med en kostnad på fem miljoner kronor,säger biträdande sjukhusdirektören Björn Ragnarsson.

De därpå följande veckorna uppskattar Björn Ragnarsson har kostat lika mycket eller ännu mer per vecka, vilket gör att man nu efter tre och en halv veckas strejk troligtvis är uppe i 13 miljoner. Kostnaden har framför allt att göra med att stora delar av kirurgin varit inställd de senaste veckorna.

– Vi räknar med att ungefär 70 operationer i veckan inställs för närvarande och det är en betydande reduktion av vårdintäkterna.

I tisdags kom ytterligare ett strejkvarsel, det fjärde i raden och det hittills mest omfattande, som innebär att hela 36 avdelningar på Akademiska sjukhuset berörs, om strejken bryter ut 29 maj.

Sjukhuset kommer nu att förhandla med Vårdförbundet om att få undanta vissa avdelningar för att inte patientsäkerheten ska sättas ur spel. Och först efter det kan man försöka sig på en uppskattning av vad den strejken kommer att kosta.

– Vi måste nu föra förhandlingar med vårdförbundet för att se vilken utsträckning vi kan bedriva vår verksamhet och först efter det så kan vi dra de konsekvenserna.

Om även de varslade strejkåtgärderna bryter ut, kommer det att betyda ännu större kostnader än hittills.

– Ja, med all sannolikhet, eftersom det här strejkvarslet är mer omfattande än vad de tidigare är tillsammans.


Monika Titor
monika.titor@sr.se
upplandsnytt@sr.se