"Kuppen var bara ett test"

I dag fortsatte rättegången i det spektakulära försöket till bankbedrägeri mot Swedbank i Knivsta och förberedelserna till bedrägeri mot Södra Dalarnas Sparbank i Långshyttan, där gärningsmännen försökte fjärrstyra en dator inne på banken, för att överföra miljonbelopp till egna konton.

Så här lät det när den 63-årige mannen som tros vara hjärnan bakom kuppförsöket berättade om händelsen i Uppsala Tingsrätt i dag.
– När jag såg vad och hur vi hade installerat blev jag alldeles förskräckt, det här måste de upptäcka. Sen beslutades det att vi skulle göra ett test för att verkligen se att vi kunde styra datorn, så då åker vi ut, men när vi kommer dit och ser in genom fönstret på banken ser vi ett antal herrar runt det här skrivbordet där vi gjort datainstallationen. Då har de upptäckt det. Vårt syfte när vi var där var att se att vi kunde ta kontroll över datorn och se hur lång tid det skulle ta. Men när vi försöker slå in siffrorna tillkontonumret, vi skulle göra en test, då sliter personalen ut skaddarna inne i banken, säger 63-åringen i förhöret.   

63-åringen menar att bedrägeriförsöket i Knivsta som avbröts av att en banktjänsteman i sista sekund ryckte ut sladden till datorn, och därmed stoppade transaktionen, ja att det i själva verket bara var ett test. Och testet det var att se om ett kontonummer de hade var ett Swedbankkonto. Själva kuppen planerade de att göra veckan därpå, men eftersom testet, som 63-åringen kallar det hela, misslyckades, förstod de att det hela var omöjligt att genomföra och bestämde sig för att inte genomföra den planerade kuppen.

Så fortsätter förhöret med 63-åringen och åklagaren Thomas Bälter Nordenman försöker få en bild av hur de åtta gärningsmännen känner varandra, och vem som gjorde vad:
– Hur många åker till Knivsta när ni ska montera?
– Två.
– Är ni inte tre?
– Kanske är vi två, kanske tre eller fyra.
– Du nämnde förut att det var... som kröp in.
– Jag nämner inga namn idag.

63-åringen väljer vid flera tillfällen att ändra sin version från polisförhören. Rättegången fortsätter på tisdag nästa vecka.

Monika Titor
monika.titor@sr.se