Uppsala

Garnisonen fortfarande hotad

Uppsala garnison är fortfarande nedläggningshotad, och de 600 som arbetar där riskerar att bli av med sina jobb. Det stod klart på torsdagen när försvarsmakten presenterade sitt omarbetade förslag om neddragningar. Men mycket har förändrats i förslaget, vilket ändå gör att man är positiv i Uppsala:

- Det var en mer optimistisk ton. Krysset är fortfarande kvar, men det här är ju en process och vi har ju några veckor till på oss, säger Birgitta Lindahl ordförande i fackförbundet Saco.

- Det känns att ju mer faktauppgifter vi får lämna in härifrån till högkvarteret så talar mer och mer för vår sak, och finalen är ju i september, säger Christer Borg ordförande i Seko på garnisonen.

Trots att hotet mot Uppsala Garnison är lika stort som för tre veckor sedan när den urspungliga planen presenterades, så är man hoppfull på garnisonen. I det nya omarbetade förslaget som presenterades på torsdagen har flera större förändringar gjorts.

Garnissonschef Patrik Dahle har inte gett upp, och han ser många skäl till varför garnisonen ska vara kvar, utvecklingsmöjligheterna som finns, läget i landet och risken för en kompetensdränering som skulle följa en nedläggning. Nya hyresgäster skulle också få plats. Nu satsar man framåt:

- Det vi kommer att jobba med nu är att intensifiera underlagsframtagande som vi sen kommer att se till att det kommer högkvarteret till handa. För mig är det självklart att Uppsala garnison har en plats i en framtida försvarsmakt.

Nu har ni fram till den 15 september, när förslaget från försvarsmakten ska lämnas in till regeringen, på er. Vilka möjligheter ser du?

- Vi har alla möjligheter att påverka, och dessutom så vill jag kunna se dom kostnadsbesparingar man har tagit ut genom att sätta ett kryss på Uppsala garnison. För jag är inte övertygad om att vi kan flytta eller investera oss ur det här läget vi är i nu, säger Patrik Dahle.

I förslaget ska bland annat Luftsstridsskolan och Stridsledningsskolan flytta till ledningsregementet i Enköping, som alltså inte hotas av nedläggning. Men Olle Torbratt, flygplatschef på Ärna flygplats räds inte hotet:

- Jag känner mig inte så jätteoroad än så länge, det är bara ett förslag. På nåt sätt, jag har varit med om fyra nedläggningshot av den här arbetsplatsen, varav ett blev skarpt, och jag är fortfarande kvar, säger Olle Torbratt.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Klara Johansson
klara.m.johansson@sr.se