Uppsala

Minskad möjlighet till praktikplats för arbetslösa

Det kommer bli svårare för arbetslösa att få praktikplatser och utbildning genom Arbetsförmedlingen. Eftersom arbetsmarknadsdepartementet beslutat att antalet platser på de arbetsmarknadspolitiska programmen ska minskas drastiskt.

Det här kommer drabba personer som inte omfattas av jobbgarantierna, säger Christer Danielsson, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Uppsala län.
– När det gäller personer som inte är i garantierna måste vi nog sätta stopp i maj och juni, för att sen kunna ta ytterligare program. Och då handlar det mest om prioriterade grupper för övriga arbetssökande kommer vi inte ha något utrymme till program, säger Christer Danielsson.

– Hade ni väntat er den här förändringen?
– Nej, den kom väldigt plötsligt och vi hade gjort en planering utifrån de förutsättningar vi hade tidigare.

Om du inte är långtidsarbetslös och omfattas av jobb och utvecklingsgarantin, är mellan 16-25, eller tillhör dom prioriterade grupperna kommer du alltså från och med nu ha svårt att få plats i arbetsförmedlingens arbetsmarknadspolitiskaprogram.

Platserna ska halveras, från 550 till 250 - en besparing på 25 miljoner av dom drygt 190 miljoner som är budgeterade för programmen.

Arbetsförmedlingarna i Uppsala län har redan nått upp till taket för maj och juni och därför blir det inga nya beslut fram till juni.

Det är nya direktiv från Arbetsdepartementet som ligger bakom förändringen.
– Vår uppdragsgivare vill att vi ska satsa fullt ut på de grupper som står längst ifrån arbetsmarknaden och den andra gruppen som har en relativt god möjlighet att skaffa jobb nu när vi har en bra arbetsmarknad kommer att kunna göra det i alla fall, menar Christer Danielsson.

Christine Odén
christine.oden@sr.se