Uppsala

Kraftig ökning av besök på närakut

Antalet besök hos sjuksköterskor på närakuten i Uppsala har tredubblats sedan vårdstrejken bröt ut. Man klarar det, men det har krävt vissa förändringar.
- Vi har fått ta in nån fler sjuksköterska på kvällen, vi omfördelar över dygnet kan man säga, säger verksamhetschefen Maria Carles.

- Vi har buffertar i den ordinarie personalen, man får omorganiserar, man tar patienter istället för administration på vissa tider.

Sedan en vecka tillbaka har Uppsala närakut märkt av en markant ökning av besökare till sjuksköterskorna. Från att ha haft femton besök per dag har man idag femtio.

Det är lätt att se vårdstrejken som en orsak nu när bland annat sjukvårdsrådgivningen är stängd, men Maria Carles tror inte att det är hela sanningen:

- Det kan vara en kombination av att sjukvårdrådgivningen är stängd och att vi har blivit mera kända hos befolkningen.

Hur påverkar det här patienterna som kommer hit, hur länge får man vänta?

- Vi har väl tyvärr haft väntetider upp till en timme vissa dagar, när det har varit trettio personer som anmält sig på tio minuter. Vi försöker jobba snabbare när det blir så där, men i snitt är det en halvtimme man ska behöva vänta.

En av de som sitter i väntrummet vid Uppsala närakut är Jeanette Sjöström. Idag behöver hon inte vänta så länge på sin tur. Det har hon heller inte inte behövt göra de andra gånger hon varit i kontakt med sjukvården sedan strejken satt igång.

- Det enda jag har märkt av är när jag ringde till sjukvårdsupplysningen när min son hade trampat på en spik. Man vill ju gärna ha den här sjukvårdsrådgivningen till hands, det känns lite läskigt när inte dom kan svara.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista