Hemtjänstmat färdas långt

Hemtjänstmaten som levereras till äldre runt om i landet åker varje år tusentals mil i lastbil innan den når sitt mål. Det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

I Uppsala län beställer Heby och Uppsala kommuner mat från leverantörer som finns mer än 20 mil bort. Lena Björk-Nilsson i Heby kommun medger att miljöaspekten inte var prioriterad när de upphandlade matleveranserna från ett företag i närheten av Lidköping.
- Det var mest kvaliteten som avgjorde.

I Sverige finns det bara några få tillverkare av vacuumförpackad mat, de flesta ligger i Mellansverige. Men många kommuner från norr till söder beställer mat från dessa företag, vilket innebär att maten färdas tusentals mil i lastbil varje år. Det rapporterar idag P1-programmet Kaliber, som genom en enkät till landets kommuner också sett att många kommuner faktiskt inte tänkt på miljön när de upphandlat maten, utan enbart på kvalitén.

Men Lena Björk-Nilsson i Heby menar att dagens leveranser till deras kommun är bättre för miljön än tidigare eftersom de tidigare körde ut maten varm varje dag och nu kommer den kyld enbart en gång i veckan.
- Slutsatsen är nog att vi är bättre på miljö nu än tidigare, säger hon.

Kalibers granskning visar att var tionde kommun får sin mat från en leverantör 20 mil bort, eller mer. I den kategorin finns Heby och Uppsala med. Marianne Sellgren på äldrekontoret i Uppsala säger att äldrenämnden utarbetat ett miljömål och att det i framtiden faktiskt kan komma att förändras.
- När det gäller miljömålet så har nämnden en inriktning att den mesta av maten ska lagas i Uppsala kommun, säger hon.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se