enköping

Röntgensystem kritiseras av överläkare

Det nya systemet för framtagning och granskning av röntgenbilder inom Landstinget i Uppsala län har redan stött på problem. För en vecka sedan inträffade en incident vid lasarettet i Enköping som lett till att en överläkare nu kräver att det nya röntgensystemet Carestream ska ersättas av ett annat system.

– När nya system införs går det aldrig att vara helt säker på att alla möjliga problem är undersökta och eliminerade. Det fel som uppstod är oacceptabelt, det håller jag med. Därför gör vi en ordentlig undersökning för att det inte ska behöva inträffa igen, säger Anders Björklind, den som är ansvarig för införandet av Carestream vid landstinget.

För lite drygt en vecka sedan kom två barn in till akuten i Enköping. De inremitterades för akuta undersökningar på grund av trauma och undersöktes med datortomografi och röntgen. Men när bilderna som blev klara sedan skulle skickas iväg internt för att en radiolog skulle kunna granska dem så gick inte det.

Bilderna kom fram först dagen efter, trots flera försök, vilket ledde till en onödig väntan på svar, menar nu den överläkare som skrivit en incidentrapport om händelsen. Där skriver han också att det inträffade är helt och hållet det nya systemet Carestreams fel, och menar att systemet utgör en fara för patienterna och att det tillfälligt måste ersättas med ett annat tills säkerheten för patienterna kan garanteras.

Felet berodde på att en server för lagring av bilder blev full. Givetvis ska det inte behöva inträffa, säger Anders Björklind:

– Det är helt oacceptabelt. Det har vi påpekat för leverantörerna. Man kan inte garantera att fel inte uppstår, men kan göra allt för att minimera riskerna, säger Anders Björklind till Upplandsnytt.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se