uppsala

Stadshuset inte för alla Uppsalabor

Uppsalas stadshus är ett av de kommunala hus i landet som har flera brister när det gäller tillgängligheten för funktionshindrade. Det visar en undersökning som Upplandsnytt gjort i samarbete med Sveriges Radios lokala kanaler. Bosse Högström har en funktionsnedsättning och använder därför rullstol. Tillsammans med honom har vi testat tillgängligheten i stadshuset i Uppsala.

– Jag tyckte att det började ganska positivt, med anmärkningar som är lätta att åtgärda. Men ju längre vi kom så tycker jag framförallt att hissproblematiken vänt det här till en klart negativ upplevelse, säger Bosse Högström.

Riksdagen har bestämt att till 2010 måste alla offentliga miljöer vara tillgängliga för alla och där ingår även landets samtliga kommunhus, byggnader som Sveriges Radios lokala kanaler nu undersökt.

Upplandsnytts undersökning av tillgängligheten i stadshuset i Uppsala visar att det i dag finns flera brister som behöver åtgärdas. Bland annat så är parkeringsplatserna för handikappade för smala. Rekommendationerna är minst fyra meter, men när vi tar fram måttbandet så visar det sig att bredden är 3,5 meter.

När Bosse Högström väl kommer fram till receptionsdisken så reagerar han på hur hög den är:

– Det här är ett typexempel. Disken är cirka 1,60 meter hög. Den är gjord för stående personer, säger Bosse Högström.

I entrén märker vi också att det inte är skyltat till handikapptoaletten, och när Bosse ska använda stadshusets utgång mot Vaksalagatan så är det trångt mellan dörrarna och en dörr slår upp mot rullstolen. På vägen upp mot kommunalrådet Karolina Hildings rum, så visar det sig att hissen är alldeles för liten.

Kan du vända med rullstol i den eller?

– Vi får se när vi kommer upp, men den är alldeles för trång. Klart underbetyg, säger Bosse Högström.

Kommunalrådet, folkpartisten Karolina Hilding är medveten om att det finns brister i stadshusets tillgänglighet.

– Jag hade nog inte väntat mig att kunna slå för mig bröstet och säga att vårt stadshus är perfekt, utan det här är ju en pågående process. Vi jobbar hårt för att få kommunen mer tillgänglig, men jag är medveten om att det finns mycket kvar att göra, säger Karolina Hilding.

Före år 2010 måste alla kommuner, offentliga miljöer och allmänna transportmedel vara tillgängliga för alla. Nu är det 2008. Hur kommer det att gå för till exempel Uppsala stadshus?

– Jag kan inte lova, men jag kan lova att jag ska arbeta för att det ska bli tillgängligt. Men jag kan inte ge dig ett datum för när t ex receptionen ska byggas om, säger Karolina Hilding (fp).

Parkeringen för smal, ingen skyltning till handikapptoaletten, en dörr som slår upp mot rullstolen, receptionsdisken som är för hög och hissen för liten. Det är sammanfattningen av vår undersökning i stadshuset i Uppsala.

Liknande brister fanns i samtliga de 32 kommunhus i landet som Sveriges Radios lokala kanaler undersökt.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista