Uppsala

Samtal ska stoppa spårspring

Vad gör du när bommarna står nere väldigt länge i väntan på ett tåg? Smiter du under? I så fall är du inte ensam. Vid två övergångar i centrala Uppsala har detta blivit ett så stort problem att Banverket på måndagen och tisdagen är på plats för att förklara varför man inte ska springa under bommarna när de är nere.

- Vi försöker att jobba förebyggande. Vi vet att det är mycket problem när bommarna ligger länge, folk chansar och tenderar att springa under bommarna och försöka hinna före tåget. Vi är rädda att det ska hända nåt, vi vill inte att folk ska bli påkörda, säger Marina Ramsby som är säkerhetsinformatör vid Banverket.

Varför just den här korsningen?
- St Persgatan och St Olofsgatan är två plankorsningar som vi har haft mycket bekymmer med, säger Claudio Skubla, informatör på Banverket. Vi har mycket trafik som ska igenom Uppsala varje dygn. Folk blir frusterade och smiter över bommarna.

Vad görs det från ert håll för att bommarna inte ska ligga nere så länge i ett sträck?
- Vi har försökt trimma och förbättra systemet.

- Vi försöker prata med folk, har lite fika och en folder. Man inte bara säga fy skäms, vi måste ha en dialog, säger Marina Ramsby.

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista