Uppsala

Skattehöjning nödvändig enligt (s)

Mera pengar till förskolan, kollektivtrafiken och kvinnorna. Så hade det sett ut om socialdemokraterna styrde Uppsala. På måndagen presenterade paritet sitt förslag på vad skattepengarna skulle gå till nästa år om de fick bestämma. Något som Uppsalaborna skulle märka av, menar kommunalrådet Lena Hartwig:

- De skulle märka av att vi satsar på kollektivtrafiken och att vi har mer pengar till förskolan. Barngrupperna skulle blir mindre igen och vi skulle ha en högre personaltäthet igen. Vi satsar också på alla kvinnor som jobbar i vår kommun. Nu lägger vi pengar för att kunna göra en rejäl satsning på deras löneutveckling, säger hon.

I fackförbundet Kommunals centralt belägna lokaler talade tre av Uppsalas socialdemokrater om vad kommunens skattepengar bör gå till. Förutom overhead-bilder med tårtbitar och procentsatser så jämförde man sina satsningar med den styrande Uppsala-alliansens.

Den stora skillnaden är storleken på satsningarna. I jämförelsen vill socialdemokraterna satsa drygt 25 miljoner kronor på förskolan medan alliansen satsar 10. När det gäller vård och omsorg vill socialdemokraterna lägga 52 miljoner, och alliansen 47 miljoner kronor.

Lena Hartwig poängterar skillnaden och förklarar den med att partiet inte, till skillnad mot alliansen, vill att kommunala verksamheter ska ha avkastningskrav. Något som enligt henne finansierar alliansens skattesänkningar.

På tal om skatter så innebär socialdemokraternas förslag en skattehöjning för Uppsalaborna. Det är en nödvändighet menar Lena Hartwig:

- Alla de prognoser som presenteras visar att konjunkturen går nedåt i Sverige. Det innebär att kommuner och landsting får mindre intäkter. Att i det läget sänka skatten, det är inte realistiskt, säger Lena Hartwig.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista