Polisen har fått kritik för hanteringen kring sjävmord
Uppsala

Häktespersonal utbildas kring självmord

Kriminalvården utbildar häktespersonal i hälsobedömning och livräddning, efter det att Kriminalvården fått kritik, för att ett tiotal personer, begått självmord inne på landets häkten i fjol.

I dagarna gick Uppsalas häktespersonal utbildningen. Anna Gutentoft, kriminalvårdare på häktet i Uppsala tycker att kursen ger trygghet:

- Depression pratade vi om, abstinens och att kunna skilja på symptom och sen hur man ska agera i ett akut läge.

Vad är det man ska göra?
- Ja, kommer man in och någon har hängt sig så ska man direkt klippa ner den personen och kalla på ambulans och sen har vi våra rutiner, man ska kontakta larmchef och så vidare.

Men lung-och hjärträddning, fick ni lära er det, den här dagen?
- Nej, det är nästa steg, då ska alla få gå hjärt-och lugnräddning, det hade vi inte den här dagen.

2007 begick tolv personer självmord på landets häkten. I år har en person i arresten i Uppsala tagit sitt liv och en person på häktet i Uppsala har försökt att ta sitt liv. Kriminalvården har fått kritik för att man inte är tillräckligt bra på att bedöma sjukdomstillstånd och inte agerar snabbt nog vid självmordsförsök.

Lars-Håkan Nilssson är kriminalvårdens medicinske rådgivare:

- Det vi har fått kritik för det är ju både för hur vi hanterar akuta sjukdomar och hur man agerar vid självmord. Därför har vi beslutat att genomföra en dagsutbildning, med inriktning på akuta sjukdomstillstånd, diabetes och epilepsi och sen även depression och självmord och det förebyggande arbetet.

Räcker det med en dag?
- Nej, men att få loss 2000 personer från sina dagliga uppgifter, en hel dag, ställer till mycket problem för arbetsledningen, säger Lars-Håkan Nilssson.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista