Vårdstrejken

Vårdplanerare i Tierp ut i strejk

På tisdagen utökas Vårdförbundets strejk ytterligare. Klockan 12 dras Tierps kommun in i konflikten då kommunens vårdplanerare lägger ned arbetet och går ut i strejk. Det här kan innebära att patiener som är utskriviningsklara blir kvar på sjukhuset eftersom vårdplanerarna är viktiga för att samordna vården mellan landstinget och kommunen.

Kommunens vårdplanerare ser till att patienter som skrivs ut från sjukhuset får den vård de behöver genom kommunen när de kommer hem.

När Vårdförbundet nu tar ut Tierps vårdplanerare i strejk riskerar att utskrivningsklara patienter att bli kvar på sjukhuset.

Det här medför ökade kostnader för kommunen, som måste betala runt 3 000 kr per patient och dygn, om patienten blir kvar i landstingets vård.

Vårdförbundets tredje strejkvarsel som träder i kraft i Tierp på tisdagen är också är riktat mot Landstinget och Uppsala kommun. Men det är bara i Tierps kommun som strejken bryter ut idag.

På Akademiska sjukhuset och i primärvården är tidpunkten flyttad till fredag den 23 maj. Och först på måndag den 26 maj inleds strejken för Uppsala kommuns hälso- och sjukvårdssamordnare.

Den är förseningen beror på att informationen om varslet som Vårdförbundet skickat ut inte nått arbetsgivarna i tid.

Vårdkonflikten är nu inne på sin femte vecka.

- Våra medlemmar är fortfarande väldigt strejkbenägna och taggade, och vill nå resultat av strejken, säger Agneta Wiberg, ordförande i Vårdförbundet i Uppsala län.

Hon tycker också det känn tråkigt att parterna inte nått fram till ett avtal än, men hon hoppas på medlarsamtalen.

– Jag har stor förhoppningar på att medlarsamtalen ska ge frukt och att vi når fram till ett avtal snart. Annars så fortsätter vi strejka tills vi når resultat, säger hon.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista