Uppsala

Strejken hotar liv enligt överläkare

En fortsatt vårdstrejk orsakar livsfara för män med prostatacancer. Det menar Einar Brekkan, överläkare på urologen på Akademiska sjukhuset, en avdelning som varslats om strejk två gånger på en månad.

Strejken leder till att canceroperationer får skjutas upp, enligt Brekkan.

- Uppskjutna canceroperationer riskerar liv. Risken är statistiskt sett liten, men den finns.

- En patient som får ett återfall flera år senare kommer att fråga mig om  han fick återfall eftersom hans operation sköts fram på grund av strejken.

På urologen handlar ungefär tre fjärdedelar av verksamheten om cancerkirurgi och strejken leder enligt överläkare Einar Brekkan till förseningar. Han menar att han har full förståelse för att sjuksköerskorna är missnöjda med sina löner, men han tycker inte att man kan strejka inom vården. 

- Det kommer alltid att drabba tredje person.

- Men om du själv var missnöjd med din lön?

- Jag skulle aldrig kunna strejka.

Vårdförbundets ordförande i länet Agneta Wiberg, tycker att Einar Brekkan ska rikta sin ilska mot arbetsgivarsidan i stället.

- Vi har en fullt laglig rätt att strejka och den har vi använt oss av. Syftet med strejken är inte att hota liv och inför varje varsel har vi haft förhandlingar med Akademiska sjukhuset och då har vi gjort undantag och kommit överens om att strejken inte är samhällsfarlig, säger Agneta Wiberg.

Lisa Helgesson

lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista