Enköping

Stora investeringar i Enköpingsbudget

Den borgerliga majoriteten i Enköping fortsätter att satsa på barn och äldre i nästa års budget, men planerar också att göra en del större investeringar. Mest pengar går till de kostnadstunga nämnderna för förskola och grundskola respektive vård och omsorg.

– Vård och omsorg får nästan 44 miljoner. Det är en uppräkning på 9,4 procent, säger kommunalrådet Anna Wiklund(m). Vi satsar också 34,5 miljoner på nämnden för förskola och grundskola. Antalet elever ökar och vi vill också göra vissa kvalitetssatsningar.

– Den verkar oerhört snålt tilltagen, säger Annelie Djurklou, socialdemokrat och oppositonsråd i Enköpings kommun när hon bläddrar i presentationen av majoritetens budget.

– Mycket äts upp av volymökningar, och det blir inte mycket kvar som ska räcka till löneökningar och kostnadsökningar i övrigt.

Kostnaderna för kommunens verksamheter beräknas öka med runt 5% nästa år, men samtidigt ökar också skatteintäkterna med drygt 4%. Går budgeten ihop räknar man med ett plusresultat på 34 miljoner kronor. I budgeten finns också utrymme för investeringar på 100 miljoner i bland annat nya förskolor, en konstgräsplan och energisparåtgärder. Skattesatsen ligga kvar på 20,98%, den lägsta i länet.


Christine Odén
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista