arlanda

Tullbevakning försvinner nattetid

I sommar drar tullen drar bort den fasta bevakningen nattetid ute på Arlanda. Den som vill smuggla in narkotika, sprit eller husdjur kan då passera helt tomma gränskontroller.

Flera inom tullverket är kritiska till åtgärden. En av dem är tulltjänstemannen Ulf Ek:
-Nej jag tycker inte om det naturligtvis. Det blir ju risker och alla det är bara att gå in och ut ur landet.

Tusentals personer passerar varje dygn tullfiltret på Arlandas utrikesterminal. Många av dem har med sig importerade husdjur. Varje månad kommer till exempel 300 hundar in i Sverige den här vägen. Djur som kan bära på smittsamma sjukdomar.

På dagen sker det här under tullverkets vaksamma ögon. Men om nätterna går personalen vid gränsskyddet hem och de enda som är kvar är de två tjänstemännen vid klareringsdisken dit man vänder sig om man har något att förtulla. Och nu föreslår alltså tullverket att också denna sista vaktpost ska försvinna.

Enligt Lars Christoffersson, operativ chef för tullen på Arlanda är åtgärden inte ett sätt att trappa ner på säkerheten. Tvärtom genom att på så vis frigöra resurser vill han öka gränsskyddets punktinsatser. Den fasta personalen vid klareringsdisken gör ändå få egna tillslag utan är framförallt till för dem som självmant vill visa upp sitt bagage.
- Vi vill ha pesonal i tjänst när vi bedömer att hotbilderna är som störst.

Men tulltjänstemannen Ulf Ek håller inte med om det. Själv reagerade för ett tag sedan på en grymtande handväska som visade sig innehålla en chilensk knähund utan vaccinationshandlingar. Och det är just risken för att smittade djur kommer in i landet som han framförallt tror kommer att öka om den fasta bevakningen tas bort nattetid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista