Uppsala Kammarorkester hotad

Uppsala Kammarorkester kan komma att läggas ned. Det alternativet finns med i olika beräkningar som kulturnämnden i landstinget nyligen gjort och en nedläggning av Uppsalas professionella symfoniorkester kan bli en följd av att statens anslag till länsmusiken minskar.

– Från landstingets sida är det så att vi prioriterar en verksamhet som når ut i hela länet, säger Jonas Segersam som är kristdemokrat och ordförande i landstingets kulturnämnd. Det gör att orkestern ligger lite illa till.

Musik i Uppland är en länsmusikorganisation som har landstinget som huvudman. Den ordnar konserter ute i hela länet och i verksamheten finns också Uppsala Kammarorkester som främst spelar i Uppsala, mestadels i det nya konserthuset. Och det är den orkestern som nu är hotad på grund av den ekonomiska situationen.

Mer än hälften av Musik i Upplands finansiering kommer idag från staten. Men de senaste åren har anslagen minskat med ett par procent årligen, och staten utreder just nu om de i framtiden ska minska bidragen till mindre än hälften.

I nästa vecka kommer landstingsstyrelsen att fatta ett beslut om att gå in med 1,6 miljoner kronor till Musik i Uppland, något som behövs för att man ska klara av att bedriva verksamheten på samma nivå som idag till slutet av nästa år.

Men för att eventuellt undvika att Kammarorkestern läggs ned så har kristdemokraten Jonas Segersam varit i kontakt med Uppsala kommuns kulturnämnd för att se om kommunen kanske kan ta över Kammarorkesterns verksamhet, då orkesterns arbete utförs främst i just Uppsala.

– Vi måste ha ett samtal med Uppsala kommun om hur man ser på sin orkester i Uppsala. Det är en hög kostnad, och frågan är då om det är värt det.

Men folkpartisten Jan-Erik Wikström, ordförande i Uppsala kommuns kulturnämnd, tycker inte om den idén alls, även om det vore tråkigt att Kammarorkestern i så fall kan komma att läggas ned.

– Det vore mycket tråkigt, men jag kan inte tänka mig att landstingsledningen accepterar en sådan utveckling. Det går inte att om det är kris bara flytta över ansvaret på någon annan.

– Vi vill inte bli av med något som kostar pengar, utan vi vill ha en lösning som är bra för kulturlivet i länet, säger Jonas Segersam. Vi ska ha samtal om det.

– Jag vill höra hur landstinget resonerar om sitt kulturpolitiska ansvar för länsmusiken, säger Jan-Erik Wikström. Jag kan inte se att det finns några förutsättningar för att Uppsala kommun tar över orkestern.


Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista