Uppsala

Ny luft för flygmekutbildningen

Det hårt kritiserade flygmekanikerprogrammet i Uppsalas gymnasieutbud görs om till ett 3-årigt lärlingsprogram och merparten av utbildningen kommer att bedrivas på Arlanda. Redan till hösten börjar den och programmet blir dessutom certifierat vilket ger möjlighet för eleverna att jobba utomlands.

Niklas Abrahamsson och Mikael Johansson går idag på elprogrammet på Fyrisskolan i Uppsala och ska gå inriktningen flygmekaniker när de börjar andra året till hösten.

- Jag tror att det är bra. Det känns mer seriöst än Ärna.

- Att komma ut på Arlanda och jobba med passagerarflygplan som vi ska jobba med sen och att man får certifieringen automatiskt känns bra.

Men vad tycker du om att den blir treårig?

- Om man vill bli flygtekniker så är det bättre att man börjar i ettan direkt.

Flygmekanikerutbildningen i Uppsala har under en längre tid varit i blåsväder. Elever har varit missnöjda och kommunens revisorer har också kommit med kritik. Dessutom har man haft problem med att få utbildningen certifierad som alltså ger eleverna en yrkeslicens.

Nu presenterar kommunen en ny flygmekanikerutbildning som blir treårig och förlagd ute på Arlanda istället för Ärna utanför Uppsala. Folkpartisten Mohammad Hassan är ansvarig politiker i Uppsala:

- Det mest intressanta är att hela utbildningen kommer att bedrivas ute på Arlanda i samarbete med flera aktörer i branchen. Eleverna kommer ha tillgång till det senaste och det slipper kommunen investera i, utan man får tekniken på köpet. Jag tror att eleverna kommer att få en av de bästa utbildningarna i landet.

Flygmekanikerprogrammet har varit en dyr utbildning för Uppsala kommun. Nu blir den en av de billigare - dels på grund av att näringlivet nu kommer stå för dyr teknik och dels på grund av det statsbidrag som de 28 lärlingsplatserna blivit beviljade. Den här besparingen kommer gynna Uppsalas övriga gymnasieutbildningar.

- Exakt vilka satsningar som kan göras, att stärka matten eller engelska, det kan jag inte säga idag, men de kommer gymnasieskolan till godo och det är i slutändan eleverna som vinner på det, säger folkpartisten Mohammad Hassan i Uppsala.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista