Knivsta

Fortsatt rättegång om Swedbankkupp

I dag fortsatte rättegången om det uppmärksammade bedrägeriförsöket mot Swedbank. Ett av vittnena i förmiddags var den banktjänsteman som upptäckte att någon höll på att göra en överföring i hans dator.

-Någon gång efter klockan nio så kommer den andre banktjänstemannen till mig och säger att han inte kan höja sitt skrivbord. Vi tittar runt skrivbordet och upptäcker även den här utrustningen under bordet. Till en början så fattar vi inga misstankar mot själva utrustningen, mer än att den ser lite konstig ut, där den sitter. Och vi tycker att det här är någonting som vi ska anmäla till vår elektriker, så att han kommer och kikar på det här.

Snart börjar det hända ännu mer underliga saker. Datorn som den äldre banktjänstemannen sitter vid har tagits över av någon annan och en pengaöverföring håller på att göras:

– Program öppnas utan att jag rör min dator, jag ser att kassan öppnas och jag ser att det börjar göras en kassainsättning. Jag ser beloppet och jag upptäcker att jag också kan påverka vad som händer på skärmen. Så jag ställer mig i beloppsfönstret och börjar backa bort nollor, jag raderar bort nollor.

När banktjänstemannen raderar nollor, så ser han hur någon annan samtidigt fyller på fyller på med nya nollor.

– Stämningen är rätt så upphissad. Nu börjar vi förstå att det här är någonting allvarligt som håller på att hända. Den andre banktjänstemannen säger då ”nej för fan, nu rycker vi ut alltihop”. Så tar han tag i alltihop och rycker bort alla sladdar.

Åklagaren Thomas Bälter Nordenman visar en bild på den dataskärm som det hela handlar om och ber banktjänstemannen att minnas hur många nollor han egentligen såg.

– Ja, alltså jag är tvärsäker på att vi är här någonstans. 1,2,3,4,5,6,7,8,9 nollor åtminstone, eller någonting sådant.

Försvarssidan däremot, använde tiden i rätten till att påvisa att manualen som hjärnan bakom bedrägeriförsöket, den 63-årige mannen använde sig av, innehöll brister och att det därmed skulle ha varit omöjligt att genomföra kuppen. Slutpläderingen i den spektakulära rättegången hålls på måndag.


Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista