1 av 2
2 av 2
Uppsala

(mp)-budget med kollektivtrafikfokus

Mer pengar till kollektivtrafiken, till förskolan och till vård och omsorg för de äldre. Det är viktiga punkter i det budgetförslag för Uppsala kommun som miljöpartiet presenterade på torsdagen.

– Majoriteten sänker ju skatten och det gör inte vi, så det är naturligtvis en skillnad, säger miljöpartisten Niclas Malmberg.

 Vad är det första Uppsalaborna skulle märka om ni fick fördela pengarna?

– De skulle märka att det blev en bättre kollektivtrafik igen och de skulle märka att det blev mindre barngrupper i förskolorna, att lärartätheten på gymnasieskolorna kan behållas, förklarar Niclas Malmberg.

En högre kommunalskatt alltså om det var Miljöpariet som fick vara med och bestämma. Det är en nödvändighet enligt partiet, om kommunen ska kunna behålla kvaliteten i verksamheterna.

Det var inte en slump att Niclas Malmberg valde att presentera partiets budget vid centralstationen. Med det vill de markera sitt fokus på att förbättra kollektivtrafiken. Fyra stomlinjer i busstrafiken vill de ska vara i bruk till 2009, och de vill även sänka bussbiljettpriserna för ungdomar.

Andra miljösatsningar är att köpa vindkraftsandelar för 100 miljoner kronor, vilket enligt partiet skulle ge kommunen en årlig besparing på 14 miljoner. Dalabanan vill de utveckla med järnvägstationer i Järlåsa och Vänge. Och på längre sikt vill miljöpartiet även locka Uppsalaborna att lämna bilen hemma genom att satsa 800 miljoner på ett spårvagnsnät.

– Vi vet att bilister inte väljer bussen även om det finns en bra busstrafik. Om man däremot har ett spårvagnssystem så kan man styra över från privatbilism till kollektivtrafik. Det skulle innebära att vi skulle få en renare stadsluft, en luft som människor inte blev sjuka av. Det skulle också leda till att vi kan uppnå klimatmålen, vi minskar koldioxidutsläppen i Uppsala radikalt, säger Malmberg.


Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista