Väktarbyte oroar på akuten

Akademiska sjukhuset kommer att byta vaktbolag och det har fått personalen på Akutmottagningen att reagera. Nattpersonalen är orolig för att vakterna som arbetat länge på sjukhuset nu ska bytas ut mot nya som inte är vana att arbeta i den speciella miljön.

– Den oron som finns är ju att det ska bli nya människor, att man inte känner dem och inte vet hur de kommer att agera i de här situationerna, säger sjuksköterskan Emmanuel Pettersson som är gruppchef på Akutmottagningen.

Det är lugnt i akutmottagningens väntrum, några väntande patienter sitter i stolar längs väggen och teven står på. Men kvällstid kan det vara riktigt stökigt här, säger gruppchefen Emmanuel Petterson. Då är det viktigt att vakterna är vana och kan hantera den speciella situtationen på sjukhuset menar han.

– Man får nog ha en lite annan approach än om man jobbar som vakt ute på stan. Man är ju till för personalens säkerhet i förts hand, och personalen i sin tur är ju till för den som är den stökiga individen.

Den första juni tar det nya vaktbolaget Bevakningsassistans över. Bolaget vann upphandlingen och Akademiska sjukhuset kommer att spara mellan 1-2 miljoner på bytet.

– Det gamla företaget, Securitas, har funnits här i drygt 50 år, så visst blir det lite förändringar, säger John Belling, säkerhetssamordnare på Akademiska.

Han tycker inte det finns skäl att känna oro för att bevakningen ska bli sämre även om flera av vakterna byts ut.

– Det är ju ingenting som förändras i arbetsuppgifterna. Det är ett nytt företag, men arbetsuppgifterna och stödet de har fått ska ju vara detsamma fortsättningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista