Fler sköterskor går ut i strejk

Nu har vårdkonflikten pågått i nästan fem veckor, och i dag träder Vårdförbundets tredje varsel i kraft på flera ställen. Ännu fler sjuksköterskor går ut i strejk på Akademiska sjukhuset och i primärvården.

För Akademiska sjukhuset är varsel tre det minst omfattande varslet. Det är kirurgin och ögondagkirugin som drabbas. Antalet vårdplatser minskar, men kirurgin är redan så nedskuren att det knappt har någon inverkan. Detta eftersom sjuksköterskorna på den postoperativa avdelningen redan strejkar sedan tre veckor tillbaka. Runt 150 tunga och ett par hundra mindre operationer har därför skjutits upp.

Det tredje varslet riktas även mot primärvården. Sjuksköterskorna på Svartbäckens vårdcentral och i primärvården resursenhet går också ut i strejk idag klockan 12. Klockan 13 i dag håller Vårdförbundet också en manifestation vid Celsiustorget i Uppsala.


Christine Odén
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista