Uppsala

60 airbags stulna i kupp

Modins Bil i Uppsala har utsatts för en kupp av det mer udda slaget. Under natten har någon brutit sig in i ett 60-tal nya Fordbilar och stulit airbags.

-De har helt enkelt tagit en mejsel eller liknande och slagit sönder sidorutan för att ta kunna öppna dörren från insidan. Sedan har man skurit sönder ratten och ryckt loss airbagen, berättar en förtvivlad Magnus Bräck, som är försäljningschef på Modins Bil.

I skydd av mörkret bröt sig tjuvarna igenom stängslet till bilfirman i stadsdelen Fyrislund. Sannolikt handlar det om personer som har gjort liknande kupper tidigare.

Att mixtra med airbags kan vara förenat med livsfara eftersom det sitter en liten krutladdning i ratten som ska lösa ut krockkudden i en olycka. Med tanke på att det kör väktare i området och det stora antalet angripna bilar har tjuvarna säkert både varit väl förberedda och många.

-Det finns teorier om att det är organiserade ligor som gör det här och tar med grejerna utanför landet för att använda de i bilar som är krockade, säger Magnus Bräck.

Prislappen på en stulen airbag uppgår till runt 5.000 kronor på svarta marknaden, enligt uppgifter till Upplandsnytt. Liknande kupper som den i Uppsala inträffade i höstas Småland och Halland men sen har det varit lugnt tills nu. På bara några dagar har Fordhandlare i Linköping, Stockholm och Södertälje blivit utsatta för skadegörelse och stölder. Av okänd anledning är det bilmodellen Ford Focus som tjuvarna ger sig på.

Modins bil blev nyligen varnade av en annan Fordhandlare och vidtog vissa försiktighetsåtgärder, men det räckte inte. Skadorna per bil uppgår till bortåt 20.000 kronor.

-Det är svårt att värja sig. Vi tycker vi har vidtagit de åtgärder vi kan för att gardera oss, men tjuvarna är fräcka, säger Magnus Bräck.

                                      August Bergkvist august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista