ekoln

70 personer evakuerade efter sjödrama

En brand bröt igår kväll ut ombord på passagerarfärjan M/S Kung Carl Gustaf. Det fanns närmare 70 passagerare plus besättning ombord och fartyget befann sig på sjön Ekoln när det började brinna.

Statens fartygsinspektion gjorde redan i går kväll en inspektion och enligt Anders Månsson, befälhavare på M/S Kung Carl Gustaf, konstaterades det att rökutvecklingen på båten orsakades av en liten explosion i vevhuset i motorn. Nu ska nya filter sättas in och en dykare ska inspektera kölet, eftersom man i samband med att motorn plötsligt stannade fick en grundkänning.

- Det är inte hål i båten utan det kan handla om bucklor, säger Anders Månsson till Upplandsnytt.

Trots att båten är byggd 1892 finns det ett sprinklersystem och branden kunde släckas snabbt, men det bildades kraftig rök och fyra personer fick föras till sjukhus med lättare rökskador.

Fartyget befann sig på sjön Ekoln när det började brinna, båten bogserades till Skarholmen och så småningom kunder båten startas igen och köras tillbaka till Uppsala.

Båten trafikerar normalt Uppsala-Skokloster men var för kvällen uthyrd. Trots sjödramat i går kväll säger båtens befälhavare Anders Månsson att M/S Kung Carl Gustaf kommer att kunna gå i trafik som vanligt i kväll igen.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista