uppsala

Föreläsningar istället för karneval vid Pride

När universitetsstaden Uppsala anordnar Pridefestival satsar man på föreläsningar istället för karneval. På festivalens tredje dag, lördag, hade feststämningen inte riktigt hunnit infinna sig. Gatorna var tomma men föreläsningssalarna var fulla till bredden.

Anna Götner, en av arrangörerna bakom Uppsala Pridefestivalen berättar att karnevaltåget prioriterats bort:

- Ja, det blev så. Vi vill ha ett antirasistiskt-, feministiskt- och queerperspektiv. Att lägga en massa energi på ett karnevaltåg var inte vad som hände i år, kanske nästa år.

På förmiddagen höll Susanne Larsdotter en workshop:

- En vaginaworkshop. Till exempel ställde jag frågan: Om din vagina var en bil vad vore din då? berättar Susanne Larsdotter för Upplandsnytt.

På det späckade föreläsningsprogrammet fanns också Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap vid Lunds universitet. Hon uppmanade dem som ville förbättra villkoren för hbt-människor, alltså, homo-, bi- och transsexuella att gå med i en grupp.

Några motorcykelknuttar hade kommit för att lyssna på föreläsningen om hatbrott:

- Jag åkte hit med min sambo för att höra om hatbrott. Vi lever som homosexuella och är därför utsatta för hatbrott, berättar en av besökarna, Rebecka Stork.

Medan föreläsningarna pågick satt folk och hade picknick i Slottsbacken i Uppsala:

- Vi äter lite kyckling, men föreläsningarna hoppar vi över. Vi har picknick med familjen och njuter av det fina vädret, sade en kvinna.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista