uppsala

Minst tusen krockkuddar stulna på ett år

Den stöldvåg av krockkuddar till Fordbilar som drar över landet visar sig vara omfattande. I fredags drabbades Modins bil i Uppsala, då stals 60-talet krockkuddar ur nya bilar.

På mindre än ett år har minst tusen stölder av airbags ur bilar anmälts till företaget Larmtjänst som ägs av svenska försäkringsbolag.

Torbjörn Serrander, utredningsinspektör på Larmtjänst, säger till TT att han vet att Ford drabbats den senaste tiden, men har ingen förklaring till varför.

– Det verkar gå trender i vilka modeller som väljs av tjuvarna. Först var det mycket Audi, sedan Chrysler, Volvo och BMW och nu Ford, säger han.

Serrander säger att det handlar om internationella ligor som smugglar ut krockkuddarna ur landet.

– Jag tror inte de här tjuvarna har avsättning för det här i Sverige. Polisen har vid ett par tillfällen tagit tjuvar och då har det handlat om icke-svenska medborgare, säger han.

Ola Norberg, informationschef på Ford, har ingen förklaring till varför Ford har valts ut.

– Vi kan bara konstatera att runt fem handlare drabbats. Andra märken har råkat ut för det här tidigare och nu har tyvärr turen kommit till Ford. Vi kan inte göra mycket förutom att informera handlarna, säger Ola Norberg.

 

Hannes Delling (TT)/SR Uppland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista