Skolminister Jan Björklund presenterade införandet av lärlingsplatser.
uppsala

Populärt med lärlingsplatser i Uppsala

Uppsalas gymnasieskolor fick nära 200 av de 5000 lärlingsplatser som staten delade ut i deras försöksverkamhet med lärlingsutbildningar under våren. Folkpartisten Mohamad Hassan är ansvarig för gymnasieskolan i Uppsala och är glad över antalet:

– Knappt hälften av lärlingsplatserna har gått till fristående skolor, flest till Uppsala Praktiska Gymnasium, säger Mohamad Hassan.

– När det gäller de kommunala skolorna fick vi 105 platser. Det är bra i sig om man jämför med hela landet. Det är ett bra utslag ändå, menar Mohamad Hassan

Sammanlagt fem miljoner kronor i statsbidrag hamnar vid sju av Uppsalas gymnasieskolor, två av dem är fristående och resten kommunala och dessa är alltså med i den från regeringen utsedda försöksverksamheten med lärlingsutbildningar som pågår fram till sommaren 2010.

Syftet med detta är att ge eleverna en grundläggande yrkesutbildning och ökad arbetslivserfarenhet. Minst hälften av studietiden ska vara arbetsplatsförlagd och om eleven vill går det att få ännu mer av det.

På Uppsala Praktiska Gymnasium har nu 98 elever möjlighet att bli lärling. De kommer att få mera praktik, mera tid ute på företagen och de kommer att ha mera tid med sin yrkeslärare, förklarar skolans rektor Camilla Sandenskog och berättar vad dessa får som inte övriga får.

– Det är framför allt till för elever som inte vill sitta och hänga över en skolbok och lära sig saker utan de vill lära sig genom att göra jobbet. Det är mycket diskussion om yrkesinriktade utbildningar över huvud taget och man tittar väldigt mycket på att de ska vara färdiga för arbetsmarkanden när de går ut från skolan. Det blir de genom lärlingsprogrammet så satsningen är jättebra, säger Camilla Sandenskog.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Så här har lärlingsplatserna fördelats:

KOMMUNALA:
Ekebyskolan 5st
Bolandgymnasiet 63st
Fyrisskolan 14st
Uvengymnasiet 10st
Lundellska skolan 10st

FRISTÅENDE:
Uppsala Praktiska Gymnasium 98st
Thorén Business School 15st

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".