Ungdomar som skuldsätter sig med SMS-lån har svårt att få lägenhet i Uppsala.
uppsala

Lägenhetskön för behövande rekordlång

I kön till de bostadssociala lägenheterna i Uppsala står nu 170 personer, vilket är fler än någonsin. På sistone har två nya grupper börjat konkurrera om de få sociala lägenheterna i kommunen. Det är unga, som dragit på sig skulder genom sms-lån, och ensamkommande flyktingbarn.

Eva Egnell, uppdragsstrateg i Uppsala kommun, ser flera orsaker till att kön till bostadssociala lägenheter vuxit på sistone:

– Uppsala är lite speciellt därför att vi har en väldigt liten andel hyresrätter, ungefär 27% om man inte räknar med studentbostäder. Och de människor vi pratar om har ingen möjlighet att köpa en bostadsrätt och vi har en expansiv kommun, vi har en stor inflyttning, så konkurrensen är stor. Och människor faller igenom, om man tittar på lånesidan, sms-lån, unga människor drar på sig skulder och då har de jättesvårt att få ett bostadskontrakt, menar Eva Egnell.

I kön till de bostadssociala lägenheterna i Uppsala har det under flera års tid stått cirka 140 personer. Idag finns där 170 personer och det är fler än någonsin. Det är hemlösa, missbrukare, barnfamiljer, ungdomar på väg ut från behandlingshem och så de två nya grupperna: sms-lånarna och de ensomkommande flyktingbarnen. Den första gruppen är ofta unga med betalningsanmärkningar, något som omöjliggör ett förstahandkontrakt. De ensamkommande flyktingbarnen har fått uppehållstillstånd och har rätt till boende i kommunen.

Abdul Hussein kom till Sverige från Afghanistan som ensamkommande flyktingbarn. Abdul vill ha lugn och ro för att studera men på hemmet Sörbacken där han bor är det 13 andra killar som spelar musik, pratar och tittar på tv på hög volym. Han är snart 18 år och längtar efter ett eget liv men tvingas att följa boendets regler, att vara hemma nio på kvällen och ligga i sängen senast elva.

– De säger, det är regler, ni kan inte göra så. Man blir mer och mer ledsen för att vi har kommit hit och bor här men vi har åter igen ingen frihet, säger Abdul Hussein till Upplandsnytt.

Och det är bostadsbrist i Uppsala kommun. Folk tvingas bo för länge på boenden som är tänkta som tillfälliga, och det blir stopp i boendekedjan. Före detta missbrukare tvingas bo kvar på hem där de drogtestas varje gång de kommer hem. En av dem är Ante, som han väljer att kalla sig.

– Man ska blåsa varenda gång man kommer hem. Det är förnedrande, säger Ante som i dag är drogfri men hemlös.

– Socialen säger att de inte kan hjälpa mig. Det finns inga lägenheter säger man, berättar Ante.

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".