Uppsala

Framtiden för Sunbeam osäker

Det mesta talar för att det var en läckande skorsten från en vedkamin som startade branden ombord på uppsalafartyget Sunbeam i fredags. Ägarna har konstaterat att skadorna är mycket omfattande och inväntar nu besked från försäkringsbolaget.

Det var i fredags morse som brandförsvarset, Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet larmades till Sunbeam.

Fartyget, som var ute på årets första forskningsresa nära Vaxholm, stod i högan låga. Dom sju ombord klarades sig oskadda, men skeppshunden rökskadades.

Fartyget har nu bogserats till Stockholm för undersökning.

Redan nu står det klart att all trafik den här sommaren måste ställas in och reparationskostnaderna uppskattas till över två miljoner kronor.

Segelfartyget, som är byggt 1905, ägs av aktiebolaget Uppsala Marinbotaniska Medelhavsexpedition och har varit ett forskningsskepp ända sen tidigt 60-tal. Ägarna ska nu diskutera om det överhuvudtaget är möjligt att fortsätta verksamheten, det säger skepparen Peter Hagman till Upplandsnytt.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista