Uppsala

Bostadskö borta tidigast nästa höst

Uppsala kommun kommer inte kunna lösa problemet med kön till de sociala lägenheterna på ett bra tag. Det säger den ansvarige politikern kristdemokraten Gustav von Essen. Idag står det 170 personer i kö, vilket är fler än någonsin.

Upplandsnytt uppmärksammade redan tidigare i vår problemet med de långa köerna till socialtjänstens lägenheter. Då var kön kortare än idag och Bo Lundberg, chef vid kommunens boendeenhet beskrev situationen då som alarmerande:

- Jag vill uppmana, faktiskt, Uppsalas politiker att ta detta på allvar för det här håller på att växa oss över huvudet och bli ett gigantiskt problem, sa han då.

Efter det har kommunens ansvariga verksamheter samlats och diskuteterat ett antal åtgärder för att komma till rätta med kön. Man ser bland annat över alla bostadssociala kontrakt för att hitta personer som inte längre är i behov av kommunes hjälp. Fastighetskontoret köper in ett större antal bostadsrätter och man har också inlett en dialog med de privata hyresvärdarna i Uppsala och nu i veckan har träffas dem för att klargöra och informera.

- Om vi ska lyckas här i den svåra situation som vi befinner oss i så är det så viktigt att alla kan hjälpa till. Jag önskar så oerhört mycket att de privata ska ställa upp här också, säger han.

Men hänger det på dem menar du?

- Nej, det gör det inte. Det hänger på oss i kommunen och Uppsalahem, men alla som kan hjälpa till att lösa de här frågorna så är det viktigt, säger Gustav von Essen.

Tidigare i vår presenterade Gustav von Essen kommunens utanförskapsberedning. Där ska man innan sommaren ska ta fram lösningar på bostadsproblemet - långsiktiga, men också sådan som kan göras nu akut.  Medan tjänstemännen tänker så det knakar så ställer sig ännu några fler i bostadskön, en kö som inte tycks bli kortare på ett bra tag.

- I den bästa av världar så tror jag att kön kommer att minska under senare delen av nästa år.

Är det rimligt? I slutet av 2009?

- Det är naturligtvis inte rimligt. Vi borde ha flera bostäder och kortare kö redan idag och redan för två år sedan, säger han.

Under tiden får alltså flyktingfamiljer fortsätta att trängas i små lägenheter tillsammans med andra familjer, hemlösa gå utan bostad och som i Peter Östbergs fall kämpa med sin nykterhet:

- Jag ska på behandlingshem på måndag i sex månader.

Har du en bostad att komma hem till efter det?

- Ingen aning. Säkerligen får jag bo på de här ställena som jag har bott på förut flera gånger. Det går inte. Du måste ha någonstans att bo om du är missbrukare. Annars så tar du dig till de som har lägenhet och är missbrukare och det går inte att vara drogfri i en fyllekvart. Det funkar inte så, säger Peter Östberg.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Monika Titor
monika.titor@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".