Knivsta

"Aldrig har en så fräck kupp ägt rum"

På måndagen avslutades rättegången i det uppmärksammade bedrägeriförsöket mot Swedbank, där åtta män åtalats för att försökt fjärrstyra en dator på bankens kontor i Knivsta och överföra mångmiljonbelopp till ett eget konto.

- Det här försöket är unikt och kommer gå till historien som det första försöket till ett digitalt bankrån i svensk rättshistoria. Aldrig tidigare har en så fräck bankkupp ägt rum, och aldrig har det varit närmare att lyckas, sa åklagare Thomas Bälter Nordenman när slutpläderingarna inleddes.

Rättegången i bedrägeriförsöket mot Swedbank har pågått i två veckor, sen 13 maj. Det spektakulära tillvägagångssättet har liknats vid en kupp hämtad från filmens värld.

I slutpläderingen yrkar kammaråklagare Thomas Bälter Nordenman på minst 4 år för sex av de åtalade och i minst 2 år för de andra två.

Alla åtalade nekar till anklagelserna om försök till grovt bedrägeri. Och försvaret hävdar att brottsplanen hade sådana brister att den inte gick att genomföra.

- Det här med överföringen är oklart, och hur pengarna skulle tas ut är än mer oklart. Så om det är nu brottsplanen som börjar storstilat, så finns det stora frågetecken i slutet av planen. Det handlar ju ändå om att få ut kontanter, sa försvarsadvokat Krister Jansson.

Kuppen mot bankkontoren i Knivsta och Långshyttan var bara ett test, säger försvaret. Man hävdar att det var inte frågan om ett försök till bedrägeri utan endast om förberedelser, vilket skulle ge ett lägre straff.

- Så detta är ett genrep möjligtvis, eller som försvaret har sagt, en förberedelse, menade Krister Jansson.

- Om det var ett test varför skulle man då fylla i hela clearingnumret, kontonumret och beloppet? Och framförallt, om det var ett test, varför fylla på nollorna igen efter att det har raderats, undrade åklagaren Thomas Bälter Nordenman.

Tingsrättens dom kommer i juni.

Christine Odén
christine.oden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista