uppsala

Lägenhetskö kostar kommun miljoner

Uppsalas problem med den långa kön till de sociala lägenheterna kostar kommunen miljoner kronor. Den utbredda bostadsbristen tvingar folk att bo för länge på tillfälliga vårdboenden och det blir på så vis stopp i vård- och boendekedjor.

Idag skulle tex 15 unga som vårdas på så kallade HVB-hem kunna gå vidare i sin utveckling med stöd i en egen lägenhet genom socialtjänsten. Men på grund av bostadsbristen är de kvar på de dyra institutionsplaceringarna. Förutom en ekonomisk förlust så är detta dåligt för ungdomarna säger Eva Ben Ouali, uppdragschef på Uppsalas sociala enhet.
- De vet ju också att de är klara med institutionsvården och att det försenas, det är bedrövligt. Det kan också bli en tillbakagång för de unga. För att vara på en institution är ändå att vara på en institution och det blir ju tråkigt och trist för den som ska därifrån, säger hon.

Förutom att det här bostads-stoppet i Uppsala innebär en stor påfrestning på de människors om väntar på eget boende så kostar det en hel del pengar för kommunen. Om vi ska ta exemplet med de väntande 15 unga på HVB-hem så kostar ett dygn där i snitt 3000 kronor. Ett dygn med vård och stöd i en av socialtjänstens lägenheter kostar som max 600 kronor. På några månader innebär detta en högre kostnad för kommunen på miljontals kronor. Kristdemokraten Gustav von Essen är medveten om att det dagligen läcker ut pengar från kommunens kassa.
- Kommentaren är ju glasklar. Dels att det av humanitära själ är alldeles tokigt, att det ska vara en sådan lång väntan men dels också är det ju rent ekonomiskt ofördelaktigt att ha för många som väntar. Så vi behöver verkligen få fram flera bostäder snabbt, säger han.

Det är alltså inte enbart de 15 ungdomarna som skulle kunna gå vidare från dyr vård till ett billligare boende med hjälp av socialtjänstens lägenheter. Idag väntar nyktra missbrukare på att få lämna trestegsboendet Librobäck men eftersom socialen inte har några lägenheter så blir de blir kvar och hindrar på så sätt andra nyktra missbrukare att komma in på Librobäck från en institution. De hamnar istället på gatan, många får återfall och dyra vårdpengar har på så sätt kastas i sjön och människor lider.
- Jag själv har inte varit riktigt så uppmärksam på just den här problematiken förrän nu på senare tid men den har också blivit mer akut, säger Gustav von Essen.

- Är det rimligt att skattebetalarnas pengar ska ha gått till den här kostsamma väntan istället för att ha förebyggt detta tidigare?
- Nej det tycker jag inte. Vi kan inte var stolta över detta i kommunen att vi har hamnat i den här situationen, det kan vi inte.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista