Dalapolisen avvaktar med utredning

Vid sidan om de mord som Anders Eklund redan misstänks för i Dalarna, är fallet med en försvunnen 66-årig kvinna från Björklinge det enda som Dalapolisen ska utreda när det gäller honom. Dalapolisen har dock inte börjat utreda det fallet ännu.

Som vi berättat i Upplandsnytt vill Uppsalapolisen att polisen i Dalarna utreder om den misstänkte mördaren Anders Eklund kan ha något samband med en kvinnas försvinnande från Björklinge förra året.

– Just nu finns ju Eklund i Huddinge där man undersöker hans psykiska hälsa för den tiden. Först därefter när han kommer därifrån får man titta på det här, säger kommissarie Sven-Åke Petters vid Dalapolisen.

Så än så länge har ni inte gjort något av den här förfrågan?

- Nej, det får anstå till Eklund kommer tillbaka.När det framkom att Anders Eklund i sitt arbete som lastbilschaufför befunnit sig i Björklingeområdet blev han intressant även i fallet med den försvunna kvinnan. Polisen är samtidigt noga med att betona att han inte är misstänkt för något än så länge, men det är det enda ytterligare fallet som han utreds för vid sidan om morden på Engla Höglund och Pernilla Hellgren säger kommissarie Sven Åke Petters.

- Mig veterligt så är det här det enda fallet, det fanns några andra tidigare. Sen har ju den här gärningsmannaprofilgruppen ett uppdrag att försöka titta över hela landet på tänkbara brott som skulle kunna ha begåtts av Eklund, men därifrån har vi inte fått någonting än, säger Sven-Åke Petters vid Dalapolisen.

Den rättspsykiatriska utredningen beräknas vara klar om ungefär 3-4 veckor.

Det var den 8e januari förra året som en då 66-årig kvinna försvann från sitt hem utanför Björklinge. Kvinnan skulle gå på en promenad men aldrig kom tillbaka. Trots stora eftersökningsinsatser i skogarna norr om Björklinge och förhör med mellan 80 å 100 personer har kvinnan fortfarande inte hittats.

Erik Möller
erik.moller@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista