Näringsliv viktig del i Svealandsregion

I hela landet finns nu en stor majoritet för regionbildningar bland företrädare för kommuner och landsting. Det här framgår av en rapport från regeringens särskilda utredare, som presenterades på tisdagen.

Under måndagen beslutade ju Uppsala läns landsting att man vill bilda en så kallad regionkommun tillsammans med Dalarnas, Gävleborgs, Örebro och Värmlands län. Även andra län kan komma till, men man är inte helt överens om gränserna.

Rapportens utredare Jan-Åke Björklund säger att länen i den så kallade Svealandsregionen främst har två saker gemensamt.

- Framförallt näringslivsstrukturen och sjukvården.

Här har man ju inte lyckats riktigt komma överens om vilka län som ska ingå, kommer det påverka deras möjligheter att bilda storregioner 2011?

- Jag vet inte, men det är svårt med gränser. En gräns blir sällan rätt överallt, och någonstans måste den dras. Det är jätteknepigt, säger utredaren Jan Åke Björklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".